Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009


Η χερσόνησος που βλέπουμε απέναντι από το Ποσειδώνιο στα τουρκικά παράλια ονομάζεται Ντιλέκ. Είναι μια περιοχή η οποία έχει σχεδόν την ίδια χλωρίδα και πανίδα με την Σάμο, εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν το νησί ήταν ενωμένο με τα απέναντι παράλια.Στήν χερσόνησο λοιπόν αυτή οι γείτονές μας έχουν δημιουργήσει έναν εθνικό δρυμό-μιά προστατευμένη περιοχή-που την έχουν ονομάσει DILEK PESINSULA NATIONAL PARK ή MILLI PARK όπως το λένε οι ίδιοι.
Στην είσοδο του δρυμού που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το GUZELCHAMLI,το γαλλικό χωριό που λέμε, έχουν τοποθετήσει μια ταμπέλα η οποία πραγματικά σοκάρει τον επισκέπτη.
Τον δρυμό διασχίζει ένα φαράγγι περίπου 15 χλμ ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Γιά πρώτη φορά επισκέφτηκα πέρυσι την περιοχή και περπάτησα τα πρώτα 4 χιλιόμετρα της διαδρομής -δεν είχα περισσότερο χρόνο. Στην διαδρομή που έκανα δεν είδα ούτε ένα σκουπίδι!!!
Στο διαταύτα λοιπόν. Μήπως οι τοπικές αρχές της Σάμου αλλά και κάποιοι σύλλογοι πρέπει σε επιλεγμένα σημεία του νησιού που περπατάει και δραστηριοποιείται κόσμος να φροντίσουν
να τοποθετηθούν τέτοιου είδους επισημάνσεις μπάς και γλυτώσουμε από αυτό το σκουπιδομάνι που έχει κατακλύσει τις πραγματικά πανέμορφες εξοχές του τόπου μας?

1 σχόλιο:

gskapetis είπε...

Δηλαδή τι θέλεις να πεις ότι είμαστε χειρότεροι κι από τους Τούρκους; Σε πληροφορώ ότι είμαστε υπεράνω και αυτών. Εμείς άμα έχουμε ένα παλιό στρώμα, ένα πλυντήριο(ρούχων ή πιάτων δεν έχει σημασία), ένα παλιό κρεββάτι, οτιδήποτε που δεν μας χρειάζεται, σκεφτόμαστε "οικολογικά". Λέμε γιατί να τα φάει το μαύρο χώμα της χωματερής και να γίνουν βορά της μπουλντόζας, δεν τα πετάμε καλύτερα σε ένα ρέμα, έξω στη φύση,να αφομοιωθούν και να συνεισφέρουν στην λίπανσή της; Έ, όχι και χειρότεροι από τους Τούρκους Γιώργο μου, αυτό προσβάλλει την εθνική μας περηφάνεια. ΄Αλλωστε αυτοί φταίνε γιαυτή μας την συμπεριφορά. 400 χρόνια σκλάβους μας είχαν, έτσι μας έμαθαν.