Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το στίγμα με τους ανθήρες

 Iris suaveolens-Ενδημικό της Αν.Μεσογείου
Iris albicans.
Η ίριδα η λευκή κατάγεται απο την Αραβία όπου υπάρχει η συνήθεια να φυτέυεται στους τάφους.Με τα χρόνια εξαπλώθηκε στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική και δια μέσου αυτών των περιοχών έφτασε και στην Ευρώπη που την συναντάμε πλέον και σε αυτοφυή μορφή. 


Gynandriris sisyrinchiumΟι ίριδες έχουν δώσει το όνομά τους σε μία πολύ αξιόλογη οικογένεια φυτών ,τις ιριδίδες.Στην ίδια οικογένεια ανήκουν οι κρόκοι και οι γλαδιόλες.
Οι ίριδες είναι βολβώδη φυτά, μονοκοτυλήδονα. Τα άνθη τους είναι ακτινόμορφα. Ως γνωστό τα σέπαλα και τα πέταλα στα μονοκοτυλήδονα δεν ξεχωρίζουν και συχνά ονομάζονται όλα μαζί, τέπαλα. Αυτά τα τέπαλα λοιπόν σχηματίζουν το περιάνθιο ή περιγόνιο.Στις ίριδες τα μέρη του περιάνθιου είναι δύο μορφών. Τρία μέρη είναι απλωτά και μεγάλα και τα άλλα τρία είναι πιο όρθια και πιο μικρά. Επίσης υπάρχει ένας στήλος στη βάση του περιάνθιου που είναι χωρισμένος σε τρία μεγάλα στίγματα τα οποία σκεπάζουν τους ανθήρες με την γύρη. Φαίνεται στην πάνω φωτογραφία. Αυτά συμβαίνουν στις ίριδες που είναι φυτά της άνοιξης και ανθίζουν από τα μέσα του Μάρτη μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Το είδος gynandriris μοιάζει πολύ με τις ίριδες, είναι όμως πιο μικρό σε μέγεθος, πιο διαδεδομένο και ανθίζει λίγο νωρίτερα. Εδώ οι στήμονες είναι προσκολλημένοι στους στήλους και σχηματίζουν το γυνάνδριο γιαυτό και το φυτό ονομάστηκε έτσι.Σε ελεύθερη μετάφραση μπορούμε να το πούμε και αρσενικοθήλυκο φυτό.Στη Σάμο ειδικά τις πρώτες μέρες του Μάρτη σχηματίζει εντυπωσιακούς βιότοπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: