Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010


Τα βαλσαμόχορτα της Σάμου
Το γένος hypericum ανήκει σε μια μεγάλη  οικογένεια του φυτικού βασιλείου, αυτή των hyperaceae (υπερικίδες) ή guttifereae. Στην οικογένεια αυτή ταξινομούνται παγκοσμίως περίπου 50 γένη με 1000 είδη των τροπικών και θερμών περιοχών. Στην χώρα μας αντιπρόσωπος της οικογένειας είναι μόνο το γένος hypericum και στην Σάμο οι πιο αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι του είναι τα είδη:
 
hypericum perforatum-υπερικό το διάτρητο
Βάλσαμο,βαλσαμόχορτο, χελωνόχορτο, λειχηνόχορτο ,του Προδρόμου το βότανο,σπαθόχορτο
Ξεχωρίζει εύκολα από τα μαύρα στίγματα που υπάρχουν στα όρια των πετάλων εξωτερικά.

 hypericum empetrifolium -υπερικό το εμπετρόφυλλον
Γουδούρα,βαλσαμίνο
hypericum perfoliatum-υπερικό το διαμπερές
Λειχηνόχορτο, σταρίδα
Το πλήθος των κοινών ονομάτων δείχνει και την μεγάλη σημασία που εχει για τον  λαό μας το γένος αυτό.Κυρίως όμως εκείνο το είδος που ξεχωρίζει είναι το h.perforatum. Από πολύ παλιά το φυτό αυτό αποτελούσε για τους λαούς της Μεσογείου κάτι σαν πανάκεια εφόσον είχε την φήμη άριστου φαρμακευτικού είδους.Σε περιοχές που δεν υπήρχε το υπερικό το διάτρητο χρησιμοποιούσαν τα άλλα είδη (υ.διαμπερές,υ.εμπετρόφυλλον κ.α). Εβαζαν τις καρποφόρες κορυφές του φυτού μέσα σε ένα βάζο με λάδι που το άφηναν στον ήλιο για λίγες μέρες.Αυτό το λάδι μετά το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των πληγών και για διάφορες δερματικές παθήσες. Πήρε ετσι την ονομασία με την οποία το λέμε και σήμερα, βάλσαμο.Στα μέρη της Μικράς Ασίας το λάδι αυτό το λέγανε σπαθόλαδο ή κιλίτσ γιαγλί ή γιαρά γιαγλί. Σημ: κιλίτσ-σπαθί, γιαρά -τραύμα, γιαγλί -λάδι. 
  Στις μέρες μας το υπερικό το διάτρητο  είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής

1 σχόλιο:

haskos είπε...

Bernadette Stilianidis, my sister living on Samos, sent me today the address of your beautiful blog.
I am not an expert in your field, but I believe it to know that the first photo was not of the Hypericum perforatum. See also: http://el.wikipedia.org/wiki/Βάλσαμο

In Holland we call this herb "St. Johns Wort"

I await your response.

Sincerely. Δικός σου,
Hans Koster Holland (she calls me Yannis)