Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Οι αγριοκερασιές των κορυφών

 Αν τύχει από δω και πέρα μέχρι τα τέλη του Ιουνίου και βρεθείτε στις κορυφές των βουνών των νησιών του Αν.Αιγαίου πάνω από τα 1000 μέτρα θα συναντήσετε ανθισμένο έναν μικροσκοπικό έρποντα-απλωτό θάμνο που μοιάζει να είναι κολλημένος στα βράχια. Πρόκειται για τον prunus prostrata ή αλλιώς cerasus prostrata.

Πρόκειται για ένα είδος αγριοκερασιάς σε μινιατούρα. Έχει κοκκινορόζ λουλουδάκια με πολυάριθμους στήμονες.Στην Σάμο συναντάται στην κορυφή του Καρβούνη κοντά στο εκκλησσάκι του Αηλιά και στον Κέρκη στην ευρύτερη περιοχή των κορυφών του από τα 1000 μέτρα και πάνω.
Τα φύλλα του είναι έντονα πριονωτά. Από την πάνω πλευρά  είναι λεία (glabrous) ενώ από την κάτω είναι ελαφρώς τριχωτά -στην βοτανική χρησιμοποιείται ο όρος γναφαλώδη (tomentose) με κάπως γκρίζα απόχρωση. Κάτι που συνηθίζεται στα φύλλα αρκετών  αυτοφυών ειδών που συναντάμε σε αυτήν την οικογένεια του φυσικού βασιλείου (rosaceae).

Έχει άνθη μονήρη δηλαδή φυτρώνουν στους βλαστούς ένα -ένα.
Οι καρποί εμφανίζονται τον Ιούλιο και μοιάζουν με   κεράσια ή με βύσσινα. Είναι μικροσκοπικοί και η διάμετρος τους δεν ξεπερνάει τα 6 χιλιοστά. 
Ο όρος που χρησιμοποιείται στην βοτανική για αυτό το είδος των καρπών είναι δρύπη και χαρακτηρίζει έναν καρπό που περιβάλλεται από σαρκώδες περίβλημα ενώ στο κέντρο του υπάρχει ένα ξυλώδες ενδοκάρπιο-το κουκούτσι- που περιέχει ένα μόνο σπέρμα.

1 σχόλιο:

Τάσσος είπε...

Μπράβο Γιώργο για την ανάρτηση. Δεν ήξερα ότι η Prunus prostrata υπάρχει και στη Σάμο. Την έχω συναντήσει στις αλπικές ζώνες των βουνών της Ρούμελης. Τάσος Λ.