Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πουλιά της Γλυφάδας Πυθαγορείου

Φαλαρίδα -Fulica atra, ανήκει στα γερανόμορφα  (Gruiformes) και στην οικογένεια των πουλάδων (Rallidae).
Είναι υδρόβιο πουλί με χαρακτηριστικό λευκό ράμφος.Δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς προστασίας.


Νανοβουτηχτάρι-tachybaptus ruficollis, ανήκει στα πυγοποδόμορφα (Podiciperidormes) και στην οικογένεια των πυγοποδίδων (Podicipedidae). Είναι το πιο μικρό σε μέγεθος βουτηχτάρι.Είναι και αυτό φιλοξενούμενο είδος κατά την διάρκεια του χειμώνα.Έχει παρατηρηθεί όμως και στις αρχές του φθινοπώρου και πολύ πιθανόν να φωλιάζει μόνιμα στην Σάμο. Είναι άριστος δύτης και ζει αποκλειστικά στο νερό.


Σταχτοτσικνιάς-ardea cinerea,ανήκει στα πελαργόμορφα (Ciconiiformes) και στην οικογένεια των ερωδιίδων (Ardeidae).Ο μεγαλύτερος ερωδιός της Ευρώπης και όπως όλοι οι ερωδιοί είναι προστατευόμενο είδος. Είναι μεταναστευτικό πουλί και θεωρείται ολιγοήμερος επισκέπτης στην Σάμο.

Καρδερίνα-carduelis carduelis, ανήκει στα στρουθιόμορφα (Passeriformes) και στην οικογένεια των σπιζίδων (Fringillidae).Χιλιάδες καρδερίνες πιάνονται κάθε χρόνο στην χώρα μας με ξόβεργες -ένα σπορ που ευδοκιμεί και εδώ στην Σάμο. Είναι περιζήτητη καθώς η αρσενική καρδερίνα ζευγαρώνει με το  θηλυκό καναρίνι και δίνουν το καρδερινοκάναρο ένα είδος στείρο που δεν αναπαράγεται. Θεωρείται μόνιμα φιλοξενούμενο είδος στην Σάμο αλλά έχει παρατηρηθεί ότι οι πλυθυσμοί του αυξάνονται με τον ερχομό του χειμώνα.

2 σχόλια:

Benikos place είπε...

Κύριε Φάκα καλημέρα σας, παντα σας παρακολουθω με μεγαλο ενδιαφέρον και θαυμαζω τις καταπληκτικές αναρτ'ησεις σας.

Μια διωρθωση στην πρωτη φωτογραφια : Τα πουλια ειναι φαλαρίδες, δεν είναι χηνες.χαιρετισμους.

Γιώργος Φάκας είπε...

Δυστυχώς δεν εχω την δυνατότητα για πιό κοντινή φωτογράφιση. Μου φανηκαν πάντως μεγάλες σε μέγεθος και αυτός ηταν ο λόγος που τις κατέταξα σαν χήνες.Απο την αλλη δεν μπορώ να πώ οτι εχω ακόμη μεγάλη ευχαίρεια στην αναγνώριση των ειδών της ορνιοθοπανίδας του νησιού εφόσον φέτος(2010) αρχισα να ασχολούμαι.Δεκτή η παρατήρηση και ευχαριστώ.
Ναστε καλά.

Σημείωση
Μέχρι πριν λίγες- Τετάρτη τα πουλια(2) ηταν στην Γλυφάδα ακόμα.