Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Βελανιδιά η αουχέριος -Ενα σπάνιο είδος






Στην περιοχή του Πυθαγορείου κοντά στην είσοδο του Ευπαλινείου ορύγματος υπάρχουν μικρές συστάδες δέντρων που διακρίνονται εύκολα από τον γεροδεμένο κορμό τους. Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς με πολύ περιορισμένη εξάπλωση.Στην Σάμο απαντάται μόνο σε αυτή την περιοχή.
Είναι η Querqus Aucheri-Δρυς η αουχέριος. Ανήκει στην οικογένεια των Fagaceae. Στην οικογένεια αυτή ανήκει το γένος querqus που στην χώρα μας αποτελείται από 13 είδη. Ίσως το πιο σπάνιο είναι η αουχέριος η οποία θεωρείται ενδημικό των Δωδεκανήσων,της Σάμου και της ΝΔ Ανατολίας και μ ό ν ο!!! Είναι αειθαλής θάμνος ή δέντρο με ύψος μέχρι 10 μέτρα και έχει κρεμασμένα τα τελευταία κλαδιά. Διαθέτει παχύ φλοιό που την προστατεύει από την ξηρασία και τις πυρκαγιές. Αναπτύσσει όπως όλα τα είδη δρυς μεγάλο ριζικό σύστημα .Έτσι μεγιστοποιείται η πρόσληψη νερού ,αντέχει στους δυνατούς ανέμους και προσφέρει καλύτερη προστασία από την διάβρωση στα εδάφη. Γενικότερα είναι πολύ ανθεκτικό είδος και έχει και ιδιαίτερη αισθητική αξία.
Στην περιοχή του Ευπαλινείου υπάρχουν μόνο δέντρα που έχουν προσαρμοστεί άριστα στις ξηροθερμικές κλιματολογικές συνθήκες του Πυθαγορείου.
Στον μακρύ κατάλογο των σπάνιων και ενδημικών φυτών του νησιού η δρυς η αουχέριος κατέχει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις λόγω της σπανιότητας της σαν είδος αλλά και επειδή διάλεξε σαν μοναδικό βιότοπο της μια περιοχή που αποτελεί για την Σάμο ίσως το μοναδικό και πιο φημισμένο αρχαίο τεχνολογικό μνημείο αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αναφέρομαι στο Ευπαλίνειο όρυγμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Τα τελευταία χρόνια ακούγεται από τον δήμο Πυθαγορείου η δημιουργία ενός αρχαιολογικού, ιστορικού, φυσικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα συστάθηκε και επιτροπή πρωτοβουλίας πρίν ενα χρόνο 5-4/2008 από τον πρόεδρο του Π.Ι.Σ <<Ν.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ>> κ. Τηλαύγη Δημητρίου. Περιλαμβάνονταν καθαρισμοί , περιφράξεις, συντηρήσεις, φωτισμός , πληροφοριακές πινακίδες, δρόμοι προσπέλασης και αφορούσε την ενοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.΄Εκτοτε η επιτροπή είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα μεταξύ αυτών και τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά που υποσχέθηκε την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Ευπαλινείου ορύγματος. (Χαραυγή 11-4-2009)
Πρέπει ο συγκεκριμένος βιότοπος να αξιολογηθεί, να προστατευθεί και να αναδειχτεί σαν μνημείο της φύσης. Να καταγραφούν τα δέντρα ένα πρός ένα. Είναι ένα κομμάτι μοναδικό για την Σάμο, για το αν. Αιγαίο και για την πατρίδα μας γενικότερα. Να είστε σίγουροι ότι το αξίζει με το παραπάνω.
Επισκεφτείτε τον.

1 σχόλιο:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλημέρα !!
Πέρασα να αφήσω ευχές για Καλό Πάσχα !!

ΥΓ Ναι, την Tridentata την βρήκα εκεί που μένω !!