Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Το είδος ophrys scolopax είναι μεσογειακό.Στη Σάμο στα τέλη του Μαρτίου και σχεδόν όλο τον Απρίλη συναντώνται τρεις παραλλαγές του είδους .
Η o. cornuta που έχει σχετικά μικρό χείλος και έντονα μυτερούς και μακριούς πλαϊνούς λοβούς, το είδος o.dodecanensis με μικρό και κάπως μακρόστενο χείλος και τον θυρεό να καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του και την o. heldreichii με μεγάλο χείλος σφαιρικού σχήματος που υπερβαίνει τα 12 χιλιοστά με μικρούς πλαϊνούς λοβούς.
Οι τρεις αυτές παραλλαγές είναι άριστα προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του αν. Αιγαίου, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι από τα φυτά που σχηματίζουν μεγάλους πληθυσμούς και κρίνονται σπάνια και προστατευμένα.


OPHRYS SCOLOPAX VAR.DODECANENSIS

OPHRYS SCOLOPAX VAR. HELDREICHII

OPHRYS SCOLOPAX VAR.CORNUTA

Αξίζει τέλος να επισημάνω την πολύτιμη βοήθεια και τις γνώσεις που αποκομίζω από το πολύ αξιόπιστο φόρουμ wild-orchids-of-greece.Είναι ίσως το μοναδικό φόρουμ στην χώρα μας που καλλιεργεί και αναπτύσσει καθημερινά, έναν πολύ σοβαρό και πλούσιο διάλογο για τις άγριες ορχιδέες της χώρας μας και όχι μόνο.

2 σχόλια:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Καλησπέρα, έχω αρχίσει και τις μαθαίνω !!!! Προχθές βρήκα μια Orchis Tridentata (εεεε καλά, το όνομα το βρήκα στο αφιέρωμα το δικό σου στον Απόπλου ) και μια άλλη , που δεν είμαι σίγουρη ότι είναι ορχιδέα, μοιάζει βέβαια !!

Έχει αρχίσει και μ αρέσει να ψάχνω να τις βρω και να μαθαίνω τα ονόματά τους !!

Να σαι καλά, να ασχολείσαι με πάθος και διάθεση με την χλωρίδα της Σάμου, εγώ πάντα χαίρομαι να επισκέπτομαι την σελίδα σου !!

Γιώργος είπε...

Αθηνά να υποθέσω οτι πήρες τα βουνά, αλλιώς εκει που μένεις ειναι δύσκολο να βρείς tridentata αλλά καμιά φορά που ξέρεις μπορεί να ερθουν τα πάνω κάτω!!
Σε ευχαριστώ που με εμψυχώνεις.