Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011



Καμπανούλες της Σάμου
Οι καμπανούλες της Σάμου είναι είδη ανατολικά.
Ο κυριότερος λόγος που οι καμπανούλες των νησιών έχουν μικρή γεωγραφική εξάπλωση είναι ότι τα σπόρια τους είναι πολύ μικρά και δεν διαθέτουν κατάλληλους εξοπλισμούς για να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει στην στεριά σε τέτοιο βαθμό.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν ενδημικές καμπανούλες οι οποίες εχουν εγκληματιστεί στο μικροκλίμα των νησιών αυτών. Η Κρήτη, οι Κυκλάδες ,οι Σποράδες, τα Κύθηρα, η Κάρπαθος κ.α εχουν δικά τους είδη μοναδικά.
Λόγω της ιδιαίτερης εξάπλωσης τους πολλά είδη προστατεύονται εφ'οσον είναι υψηλός ο κίνδυνος εξαφανισης τους απο την φύση. 
Οι Σαμιώτικες καμπανούλες δεν είναι ενδημικές είναι ομως είδη που συναντώνται μόνο στα νησιά του Αν.Αιγαίου.
.


campanula lyrata -Φυτρώνει σε σχισμές των βράχων και είναι ιδιαίτερα τριχωτό φυτό ειδικά στις ορεινές τοποθεσίες.
Εμφανίζεται στα πεδινά  τον Μάιο.Στα στα βουνά απο τα 800 μ και πάνω  η ανθοφορία διαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο.Είναι είδος της Ν.Δ Τουρκίας και των νησιών του Αν.Αιγαίου.

 campanula hagielia-Μοιάζει με την προηγούμενη αλλά τα φύλλα της βάσης είναι πιο πράσινα και λιγότερο χνουδωτά.Φυτρώνει και σε βράχια αλλά και σε πετρώδεις πλαγιές. Είναι φυτό κυρίως των χαμηλών υψομέτρων και συνυπάρχει με την c.lyrata.Είναι είδος της Αν.Μεσογείου.
campanula drabifolia-Πιο μικρή σε μέγεθος απο τις προηγούμενες.


campanula delicatula-Η πιο μικρή καμπανούλα της Σάμου .Συναντάται σε χαμηλά υψόμετρα σε βραχώδεις τοποθεσίες.

1 σχόλιο:

Τάσσος είπε...

Γιώργο ανησυχήσαμε! Μας έλειψες! Μπορείς να δώσεις περισσότερα στοιχεία για περίοδο ανθοφορίας, υψόμετρα, εξάπλωση; Την C. drabifolia την ξέρουμε κι από την Αττική. Για τις άλλες δύο κυρίως.