Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Άγριες ορχιδέες της Σάμου


 Orchis simia-Ορχις ο πιθηκοειδής
Ενα πανέμορφο είδος άγριας ορχιδέας σχετικά σπάνιο στην Σάμο.Το ονομά της το οφείλει στο σχήμα που έχουν τα μικρά λουλουδάκια -μοιάζουν με πιθήκους.
Στις πεδινές τοποθεσίες (περ.250-350μ) ανθίζει στα μέσα του Απρίλη ενώ στα ορεινά του Καρβούνη (περ 800-900μ) εμφανίζεται περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.
Οι τόποι που ζει ειναι παλιά ηλιόλουστα χωράφια περιτριγυρισμένα απο πεύκα αν πρόκειται για ορεινές τοποθεσίες ή ελιές και πεύκα αν πρόκειται  για πεδινές τοποθεσίες.


Orchis laxiflora-Ορχις η αραιοανθής
Το είδος αυτό αρέσκεται σε υγρά υφάλμυρα και  βαλτώδη εδάφη των χαμηλών υψομέτρων.
Η Αλυκή της Ψιλής Άμμου, ο Μεσόκαμπος και η περιοχή του Ηραίου ειναι χαρακτηριστικά δείγματα των εδαφών αυτών. Εκεί λοιπόν μέσα στις καλαμιές αναπτύσεται την εποχή αυτή και ξεχωρίζει εύκολα και λόγω του ύψους που φτάνει μέχρι και τους 40 πόντους  αλλά και απο το έντονο κόκκινο- ιώδες χρώμα των λουλουδιών.

3 σχόλια:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Kαλημέρα, και τα 2 είδη τα έχω δει εδώ κοντά μας , μόνο που το 2ο είδος έχει πιο κόκκινο χρώμα (μπορντώ) , εκτός αν είναι άλλο είδος ορχιδέας !!

Γιώργος Φάκας είπε...

Αθηνά
για την simia
<> με την o.italica η οποία ομως εχει σκούρα στίγματα στα φύλλα της βάσης.
για την laxiflora
Αν εκεί κοντα εχει χωράφια αντίστιχα αυτών που περιγράφω στην ανάρτηση γιατί οχι?
<> και αυτή ομως με την o.anatolica που ειναι κοινή στα μέρη σου και εχει και αυτή τις περισσότερες φορές μαυρα στίγματα στα φύλλα.
Πάντως πολύ πιθανόν να υπάρχουν αυτά τα δύο είδη κοντά στο σπίτι σου.Εξάλλου η τοποθεσία εκεί πρόκειται για πολύ ενδιαφέροντα ορχιδεότοπο και οχι μόνο.
Νάσαι καλά.

Γιώργος Φάκας είπε...

Ο δαίμων του διαδικτύου.
Εκεί που εχει τις αγκύλες βάλε την λέξη μοιάζει.