Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

H ιστορία των ρόδων ή πως ένα άγριο φυτό καταλήγει να γίνει από τα πλέον αγαπημένα καλλωπιστικά και φαρμακευτικά φυτά σε όλο τον κόσμο.



Πρώτα από όλα χρειάστηκε ο μύθος.

Τα ρόδα ήταν συνδεδεμένα με την γέννηση της Αφροδίτης ή με το αθάνατο αίμα της ή με το νέκταρ των θεών του Ολύμπου που κατέπεσε στα άνθη της τριανταφυλλιάς και από λευκά βάφτηκαν με αίμα και νέκταρ.




Το φυσικό κάλλος και η ευοσμία τους βοήθησε αρκετά και υπήρξαν ανέκαθεν παροιμιώδη.

Από το Ομηρικό <<ροδόεν έλαιον>> με το οποίο έχρισε η Αφροδίτη τον νεκρό Έκτορα, τις ροδοπήχεες Νύμφες και την ροδόχρωη Αφροδίτη, τον ροδίτη οίνο και τα ροδοστέφανα των αρχαίων μέχρι τον συμβολισμό της Παναγίας ως rosa mystica (ρόδον το μυστικόν) από τους Καθολικούς.


Απαιτήθηκαν πολύχρονες και συστηματικές προσπάθειες.

Η καλλιέργεια των ρόδων ξεκινά από την αρχαιότητα.Ο Θεόφραστος αναφέρει τα πεντάφυλλα,τα δωδεκάφυλλα,τα εικοσάφυλλα και τα εκατοντάφυλλα ρόδα από τους ροδώνες του Παγγαίου και των Φιλίππων.Η συστηματική απόσταξη των ρόδων άρχισε στην Περσία το 810ή 817 μ.Χ .Με την κατάλληλη διασταύρωση διαφορετικών άγριων και καλλιεργημένων ειδών και μακροχρόνιες τεχνικές επιλογής ανά τους αιώνες έγινε δυνατή η δημιουργία πολλών υβριδίων και ποικιλιών με διαφορετικές ιδιότητες που σήμερα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου-τελευταία και στην Ελλάδα.


Ανακαλύφθηκαν φαρμακευτικές δράσεις.

Η δρόγη -το <<φάρμακο>> είναι οι καρποί του φυτού (κυνόρροδα) οι οποίοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες C και Α,κιτρικό οξύ,σάκχαρα ,καροτένια και φλαβονοειδή.Χρησιμοποιούνται σαν στυπτικό,αντιδιαρροικό, για  ς, αναπνευστικές οδούς σε βρογχίτιδες,για την πρόληψη και θεραπεία του  κρυολογήματος και ως πηγή βιταμίνης C και εξωτερικώς για πλύσεις οφθαλμών.
Πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων ή προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης, περιέχουν ροδέλαιο το οποίο παράγεται από την εκθλίψη των πετάλων του φυτού.


Ο Καρβούνης της Σάμου είναι γεμάτος από αγριοτριανταφυλλιές κυρίως του είδους rosa canina.
Iσως στο μέλλον το φυτό αυτό να προσφέρει οφέλη στον τόπο με τις φαρμακευτικές και καλλωπιστικές του ιδιότητες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: