Ο Μ Ι Κ Ρ Ο Κ Ο Σ Μ Ο Σ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ
Μικρό κολεόπτερο με μήκος 10-13 χιλ.Ανήκει στο είδος Anasτrangalia sanguilenta και το συναντάμε σε λουλούδια κωνοφόρων δασών από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι.
Μικρό θηλυκό σκαθάρι.Σήμερα τα σκαθάρια παγκοσμίως αναφέρονται σαν απειλούμενα - παρακμάζοντα είδη.
Οι γρύλοι του είδους Barbitistes fischeri είναι πράσινοι στην αρχή της ζωής τους και όσο ενηλικιώνονται γίνονται όλο και πιο μαύροι.
Larinus latus. Έχουν μακριές μύτες και δύο κεραίες στη μέση.
Το σκαθάρι Timarcha tenebricosa είναι κοινό είδος και ζει σε θάμνους και ξερά χόρτα.Έχει μήκος περίπου 2 εκ.Όταν απειλείται εκκρίνει μια σταγόνα κόκκινο υγρό από το στόμα.
Το σκαθάρι Oxythyrea funesta.Οι κουκκίδες προσδιορίζουν το είδος.Τα σκαθάρια αυτά είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και βρίσκονται συχνά πάνω σε λουλούδια ειδών που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης.
Το λεπιδόπτερο Pieris brassicae ανήκει στην οικογένεια των Πιερίδων.
Είναι είδος των εύκρατων περιοχών της Ευρώπης.Προς τα ανατολικά εξαπλώνεται από τις εύκρατες περιοχές της Ασίας μέχρι την μακρινή Ιαπωνία.Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί στο Ην. Βασίλειο,την Σκωτία και την Ιρλανδία.Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Η Vanessa cardui είναι μεταναστευτικό είδος που ανήκει στην οικογένεια των Νυμφαλίδων.Την άνοιξη γύρω στον Μάιο αποχωρίζεται τους τροπικούς και μετά από ένα μακρινό ταξείδι πάνω από την Β.Αφρική και τις χώρες της Μεσογείου φτάνει μέχρι την Ευρώπη. Αυτή την ζωγραφιστή κυρία θα την συναντήσετε πάνω σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ompositae-σύνθετων. Στα μέρη μας ανθίζουν κυρίως στο τέλος της άνοιξης και μέσα στο καλοκαίρι.
Blitopertha lineolata. Μικρό σκαθάρι που επικονιάζει την Ophrys blitopertha.Το φυτό αυτό πήρε το όνομά του από το συγκεκριμένο σκαθάρι εφόσον θεωρείται ο αποκλειστικός επικονιαστής του είδους .Γενικά όλα τα είδη οφρείς επικονιάζονται από διάφορα έντομα.Ο τρόπος με τον οποίο <<κάθονται >> τα έντομα-επικονιαστές πάνω στο χείλος έχει δώσει την δυνατότητα στους ειδικούς (ή τουλάχιστον σε μια μερίδα απο αυτούς) να ταξινομήσουν το γένος οφρύς σε δύο μεγάλες κατηγορίες.Στις Pseudophrys όπου τα έντομα κάθονται με το κεφάλι προς τα κάτω(φώτο) και στις Euophrys στις οποίες ο επικονιαστής κάθεται με το κεφάλι προς τα πάνω.
Το υμενόπτερο Erisyphus balteatus.για να παράγει τα αυγά του χρειάζεται γύρη και νέκταρ που τα βρίσκει σε άτριχα φυτά.Αποφεύγει τα φυτά με τρίχες γιατί πληγώνεται και πεθαίνει. Αναζητώντας την τροφή του επικονιάζει διάφορα φυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου