Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

KΕΝΤΑΥΡΕΕΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
CENTAUREA XYLOBASIS
Η δεύτερη οικογένεια σε αριθμό ειδών στη Σάμο είναι αυτή των Σύνθετων-Compositae με περίπου 110 είδη και υποείδη. Στην οικογένεια αυτή ανήκει το γένος centaurea με 8 είδη.Την c.acicularis, c.cyanus, c.cariensis, c.spinosa var.tragacanthoides, c.rechingeri, c.urvilei, c.solstitialis, c.xylobasis.



CENTAUREA URVILEI

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το άκρο των περικεφαλικών βρακτίων που μοιάζει σαν λέπι και είναι συχνά αγκαθωτό. Ειναι φυτά ποώδη ή ημιθαμνώδη και θαμνώδη με φύλλα χωρίς αγκάθια ,ακέραια ή λοβωτά με ύψος απο 10 εως 60 περίπου εκατοστα. Φυτρώνουν ολες σε ξερά εδάφη και είναι μεσογειακά ή παραμεσογειακά είδη. Εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.


CENTAUREA SPINOSA

Ειδικότερα: Η c.acicularis είναι είδος της αν.Μεσογείου και φυτρώνει σε ασβεστολιθικές και ξερές περιοχές . Είναι μικρή σε μέγεθος και τα φύλλα στη βάση της σχηματίζουν ρόδακα.Η c.cyanus είναι παραμεσογειακό ειδος και έχει μεγάλη εξάπλωση που φτάνει μέχρι τις βόρειες μεσογειακές χώρες αλλά και λίγο βορειότερα.Είναι μονοετές φυτό και διαθέτει βλαστό. Φυτρώνει σε δάση πεύκων κυρίως απο τα 400 μέτρα και πάνω.Τα δύο είδη αυτά ειναι κοινότατα για την Σάμο.


CENTAUREA SPINOSA

Οι c.rechingeri και c.cariensis είναι σπάνια είδη με ημιθαμνώδη μορφή και έχουν πολύ στενή εξάπλωση στον ελλαδικό χώρο.Εμφανίζονται μόνο στα νησιά του αν.Αιγαίου.

CENTAUREA CYANUS

Η Σάμος διαθετει και μια ενδημική κενταυρέα την c. xylobasis. Φυτρώνει μόνο στον Κέρκη απο τα 1200 και πάνω σε ασβεστολιθικές και βραχώδεις περιοχες και μπορεί να την συναντήσει κανείς εύκολα αρκεί να την γνωρίζει. Ειναι μικρός αγκαθωτός θάμνος.

CENTAUREA CYANUS

Η c.urvilei και c.solstitialis είναι μάλλον ορεινές κενταυρέες εφόσον απαντώνται απο τα 500 και πάνω.Διαθέτουν βλαστό και είναι είδη αν.Μεσογείου.Η solstitialis έχει ευρύτερη εξάπλωση και θεωρείται και ηπειρωτικό ειδος.

CENTAUREA ACICULARIS

Τέλος η c.spinosa var.tragacanthoides είναι μια σπάνια ποικιλία του είδους που συναντάται μόνο στον Κέρκη μετά το εκκλησακι του Πρ.Ηλία. Είναι ένας χαμηλός θάμνος με ροζ λουλουδάκια αλλά υπάρχουν και λιγοστά φυτά με άσπρα λουλούδια.




1 σχόλιο:

Χρήστος Δημάδης είπε...

Πανέμορφη συλλογή.....μπράβο σας .....Χαιρετισμούς απο Γρεβενά