Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009




Συνεχίζοντας το ταξείδι στα γεώφυτα θα αναφερθώ σήμερα σε ένα ξεχωριστό είδος -τα κολχικά.
Τα κολχικά η σπασόχορτα είναι πολυετείς πόες με ρίζα βολβώδη. Τα άνθη τους έχουν έξι πέταλα, το χρώμα τους είναι ρόδινο η πολύ ανοι­χτό βιολετί και εχουν συνήθως μακρύ βλα­στό. Μέσα στο άνθος υπάρχουν έξι λεπτοί στήμονες, οι οποίοι είναι γυριστοί στις άκρες τους και μοιάζουν σαν μικρά σφυρά­κια. Τα φύλλα τους εμφανίζονται στη βάση του βλαστού προς το τέλος της ανθοφορίας. Τα κολχικά είναι πολύ διακοσμητικά φυτά και εύκολα μπορούν να θεωρηθούν στολίδια της φθινοπωρινής φύσης. Εμφανίζονται τις πρώτες μέρες του Σε­πτέμβρη τότε που οι μέρες σιγά -σιγά μικραίνουν και τα βράδια γίνονται πιό δροσερά. Η επίγεια ζωή τους διαρκεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 20 είδη -όλα φθινοπωρινά.
Στη Σάμο έχουν καταγραφεί δύο είδη κολχικών.
Το colchicum variegatum(πάνω) το οποίο εμφανίζεται αρχές Σεπτέμβρη. Θα το συναντήσετε σχεδόν σε όλο το νησί από τα 300 -1400 μέτρα. Τα άνθη του είναι ρόδινα και μεγάλα και έχουν μεγάλη ποικιλία γραμ­μών επάνω τους και σ’ αυτό οφείλεται και το λατινικό variegatum στην ονομασία τους. Είναι είδος της Αν Μεσογείου.
Το colchicum boisieri(κάτω) κάνει την εμφάνισή του λίγες εβδομάδες αργότερα. Τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό βιολετί και είναι πιο μικρά. Το είδος αυτό θεωρείται σπάνιο και είναι ενδημικό του Ελληνικού χώρου. Του αρέσει να ζει σε ένα μέσο υψόμε­τρο γύρω στα 800 μέτρα. Αν συνηθίζεται να κάνετε φθινοπωρινές βόλτες στον Καρβούνη θα το συναντήσετε σίγουρα. Εννοείται ότι πρέπει να βγείτε από το αυτοκίνητο και να περπατήσετε λίγο.
Τα κολχικά είναι φυτά δηλητηριώδη και περιέχουν την τοξική ουσία που ονομάζεται κολχικίνη. Τα ζώα το γνωρί­ζουν αυτό και δεν τα τρώνε .Στην αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές που συνδέουν το φυτό με την Μήδεια, η οποία ως γνωστόν καταγό­ταν από την Κολχίδα και θεωρείται η μεγαλύ­τερη δηλητηριάστρια των ελληνικών μύθων.

1 σχόλιο:

Giant είπε...

έχω συναντήσει και εγώ το colchicum variegatum στη διαδρομή Μεγάλο Σειτάνι - Δρακαίοι ψηλά πριν το χωριό ...πρέπει να ήταν τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη !
επίσης αν δεν κάνω λάθος το συναντήσαμε και μαζί στο καστροβούνι πάνω απο τα Κοντακέικα !