Ακανθόλιμον του Αιγαίου- Acantholimon aegeum
Πολυετής θάμνος που σχηματίζει χαρακτηριστικό <<μαξιλάρι>> με έντονα αγκαθωτά φύλλα. Κάλυκας που καταλήγει σε λευκή χοάνη με 5 ερυθρά νεύρα. Άνθος με ρόδινα πέταλα.
Στα ορεινά της Σάμου είναι πολύ κοινός και εμφανίζεται σε ανοιχτές πετρώδεις περιοχές. Θα τον συναντήσετε εύκολα στις κορυφές του Καρβούνη και του Κέρκη απο τα 800 μέτρα και πάνω.Έχει καταγραφεί σαν ενδημικό είδος της Σάμου και της Χίου.
Οι καρποί παραμένουν στα φυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό, με την δεδομένη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις κορυφές σχεδόν καθημερινά, τους προσφέρει καλή ευκαιρία διασποράς.
Οι ανώτερες περιοχές του Κέρκη του Καρβούνη παρόλο που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000 δεν έχουν καθιερωθεί και στην πράξη σαν προστατευόμενες με διαχειριστικό σχέδιο. Είναι γνωστό ότι οι κορυφές φιλοξενούν σπάνια φυτά. Τυχόν αλλαγές χρήσης καθώς και κλιματικές αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των αποθεμάτων των ειδών.Ο σημερινός χαρακτηρισμός του Α.aegeum σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN είναι τρωτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου