ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Στο φυσικό βασίλειο υπάρχουν φυτά τα οποία ζουν σε βάρος άλλων και συμβιώνουν μαζί τους με μία σχέση μονομερή. Ζουν προσκολλημένα πάνω τους γιατί δεν έχουν ρίζες και μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αντλούν την τροφή τους.
Τα φυτά αυτά λέγονται παράσιτα.
Πως γίνεται όμως ο παρασιτισμός?
Το παράσιτο ενώνεται με την ρίζα κάποιου άλλου φυτού που λέγεται ξενιστής και από εκεί παίρνει την τροφή και το νερό που του χρειάζεται.
Τα παράσιτα συνήθως επιλέγουν το θύμα τους με προσοχή. Να είναι υγιές και δυνατό.
Αντλούν ενέργεια από τον ξενιστή για να αναπτυχθούν και απορροφούν τόσα θρεπτικά συστατικά, που καταφέρνουν και ανθίζουν ή μάλλον κάνουν μόνο αυτό, εφόσον δεν διαθέτουν ούτε μίσχο, ούτε φύλλα και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν γιατί δεν τα χρειάζονται.
Στην ρίζα των φυτών ξενιστών εντοπίζονται πολλές φορές με δυσκολία εφόσον η σχέση παράσιτου και ξενιστή είναι πολύ στενή.
Εμφανίζονται στον έξω κόσμο μόνο για να ανθίσουν και πολλές φορές το αποτέλεσμα της άνθισης αγγίζει την υπερβολή εφόσον είναι κανόνας στο φυσικό βασίλειο οτι τα φυτά ξοδεύουν περιορισμένο αριθμό τροφής για τα αναπαραγωγικά τους όργανα δηλαδή τα ανθη.
Η Rafflesia είναι το πλέον διάσημο παράσιτο του πλανήτη. Παράγει το μεγαλύτερο λουλούδι στον κόσμο που μπορεί να φτάσει σε διαμετρο το 1 μέτρο. Εμφανίζεται στα δάση της ΝΑ Ασίας και εχει δώσει το ονομά της σε μια οικογένεια παρασιτικών φυτών τα Rafflesiaceae.
Στην Σάμο απο την οικογένεια αυτή υπάρχουν 2 είδη.
Cytinus ruber με κοκκινόασπρα λουλούδια που παρασιτεί στον Cistus salvifolius που είναι η κοινή λαδανιά -κουνούκλα με τα μικρά άσπρα λουλουδάκια
και ο Cytinus hypocistis με κοκκινοπορτοκαλί λουλούδια
που παρασιτεί στον Cistus creticus, την κουνούκλα με τα ρόζ λουλούδια.
Οι κουνούκλες είναι μεσογειακά είδη φυτών με πλούσιες αρωματικές και κυρίως φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην Σάμο είναι κυρίαρχο στοιχείο στα φρυγανικά οικοσυστήματα των πεδινών και ημιορεινών περιοχών.