Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πολλές φορές στο παρόν ιστολόγιο έχει γίνει αναφορά για την στενή συγγένεια ειδών του φυσικού και ζωικού βασιλείου της Σάμου και των νησιών του Αν.Αιγαίου με τις απέναντι ακτές της Δ.Ανατολίας και της Ασίας γενικότερα.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα νησιά αποκολλήθηκαν σχετικά πρόσφατα από την Τουρκία.Για την Σάμο ειδικότερα η <<αποκόλληση>> αυτή πραγματοποιήθηκε  πριν περίπου 10000 χρόνια.
Εξάλλου πολλοί επιστήμονες και ειδικά βοτανολόγοι συγκαταλέγουν το νησί της Σάμου στην χλωρίδα της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζεται άμεσα από εκείνη της Δ.Ανατολίας.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε πολλά είδη ζώων και πτηνών.





Ο κρόκος του Όλιβερ-Crocus olivieri είναι ένα είδος κρόκου ο οποίος ευδοκιμεί καλύτερα στην Αν.Μεσόγειο όπου και θεωρείται ενδημικός.
Στην Σάμο συναντάται το υποείδος balansae.Ανθίζει αυτή την εποχή κυρίως από τα 300 μέτρα και πάνω σε περιοχές με φρύγανα και μακκία βλάστηση. Είναι ένας από τους τρεις κρόκους με κίτρινο χρώμα που υπάρχουν στην χώρα μας.Οι άλλοι δύο συναντώνται κυρίως στην υπόλοιπη στεριανή Ελλάδα.


 φωτο (Λ.Παπακοσμάς)
φωτο (Λ.Παπακοσμάς)
Η καστανόπαπια είναι βασικά ένα είδος Ασιατικής πάπιας που στην Ευρώπη απαντά σχεδόν αποκλειστικά στην ΒΑ Ελλάδα και τα νησιά του Βόρειου και Αν.Αιγαίου.Στην Σάμο προτιμάει τις Αλυκές όπου μας επισκέπτεται για να αναπαραχθεί σαν μεταναστευτικό είδος από άλλο σταθμό, πιθανότατα από τις εκβολές του Μαίανδρου, στα απέναντι παράλια.
Το κυνήγι της απαγορεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: