Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ.....χωρίς λόγια




Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που  επισκέπτονται το ιστολόγιο.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

OPHRYS SICULA-Οφρύς η σικελική

Η οφρύς η σικελική είναι ένα απο τα δύο είδη της ομάδας Ophrys lutea-οφρύς η κίτρινη που φιλοξενεί η Σάμος.Το άλλο είδος ειναι η Ophrys phryganae-οφρύς των φρυγάνων.Η οφρύς η σικελική είναι είδος της Αν Μεσογείου πολύ κοινό σε όλη σχεδόν την Ελλάδα εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην  Σάμο σχηματίζει μεγάλους πληθυσμούς από τώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου.Σε λίγο καιρό στις αρχές Μαρτίου θα συνυπάρχει με την οφρύς των φρυγάνων που ξεκινάει τότε την εμφανισή της.
Δύο ειναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν και διαφέρει απο την  την οφρύς των φρυγάνων. Ειναι μικρότερη σε μέγεθος και το χείλος της είναι σχεδον οριζόντιο, χωρίς κάμψη, ενώ το χείλος της οφρύς των φρυγάνων έχει έντονη κάμψη στην βάση του.

Διαθέτει μικρή  στιγματική κοιλότητα στη βάση του χείλους που σχηματίζει V και το γυμνοστήμιο της είναι αμβλύ.


Εχει ελαφρώς τριχωτό χείλος που καλύπτεται στο κέντρο του απο καφέ χρώμα .Ο χρωματισμός του χείλους φτάνει μέχρι την άκρη του και καταλήγει σε ανάποδο V που περικλείεται από εξωτερικό κίτρινο περιθώριο.

Οι πλευρικοί λοβοί του χείλους είναι διαχωρισμένοι και ελαφρώς γυρισμένοι πρός τα πάνω.

Η Ophrys lutea -οφρύς η κίτρινη είναι είδος κυρίως της Δυτικής Μεσογείου. Στην χώρα μας θεωρείται σπάνια και συναντάται μόνο στα Ιόνια και ίσως στην Ηπειρο. Στην Αν. Μεσόγειο αντικαθίσταται από τα δύο προαναφερθέντα είδη που είναι και μικρότερα σε μέγεθος.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Muscari macrocarpum

Ενα σπάνιο για την χώρα μας είδος που ανήκει στην οικογένεια των Lilliaceae.
Περιέχεται στον κατάλογο των ειδών της IUNC (1988,1993) -Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης, σαν απειλούμενο. Είναι είδος της Ανατολικής Μεσογείου και έχει καταγραφεί στην Σάμο ,στην Ικαρία,σε κάποια μικρονήσια των Δωδεκανήσων και ίσως στην Κρήτη. Προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (Π Δ 67/81).
Στή Σάμο κάποια είδη muscari - οι παλιοί τα λέγανε σκορδαψοί- τα ξεπάτωναν για να τα κάνουν τουρσί με αποτέλεσμα σήμερα πολλά είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ενα απο αυτά ειναι και το m.macrocarpum.Εχουν απομείνει λίγοστοί πληθυσμοί στα χαμηλά του Κέρκη. Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ROMULEA TEMPSKYANA


Εάν είστε από αυτούς που τους αρέσει να περπατάνε στις εξοχές ή πάλι  κάνετε αγροτικές εργασίες θα έχετε πιθανότατα προσέξει αυτές τις μέρες ένα έντονα ιώδες λουλούδι που κοσμεί τα χέρσα χωράφια και τις άκρες των δρόμων σχεδόν παντού σε όλη την πεδινή Σάμο. Σε πολλά σημεία  μάλιστα αναπτύσει και μεγάλους πλυθυσμούς.
Πρόκειται για φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ιριδίδων-IRIDACEAE.
Ειναι η romulea tempskyana. Είδος των νησιών του Αν Αιγαίου ,της ΝΔ.Ανατολίας και της Κύπρου.
Είδη φυτών σαν αυτό αναδεικύουν την στενή συγγένεια της χλωρίδας της Σάμου με τις απέναντι ακτές. Εξ΄αλλου παραπάνω απο τα μισά είδη φυτών που φιλοξενεί το νησί είναι ειδη με εξάπλωση στην Αν Μεσόγειο και την ΝΔ.Ανατολία.