Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010


                                                                    Asplenium trichomanes

ΤΑ ΠΤΕΡΙΔΟΦΥΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

  Η λιθανθρακοφόρος εμφανίστηκε στον πλανήτη πριν 350 έως 300 εκατομμύρια χρόνια .Τότε σε κείνη την μακρινή εποχή όλοι οι ήπειροι σχημάτιζαν μία ενιαία στεριά, την Παγγαία. Υπήρχαν απέραντα δάση με τεράστια δέντρα. Από αυτά τα απέραντα δάση δημιουργήθηκαν και οι περισσότερες αποθέσεις άνθρακα του πλανήτη.
  Την περίοδο αυτή εμφανίστηκαν τα πτεριδόφυτα, μια μεγάλη οικογένεια του φυτικού βασιλείου που ανήκει στην κατηγορία των κρυπτόγαμων, είναι δηλαδή φυτά που δεν σχηματίζουν άνθη. Κρυπτόγαμα ονομάζονται και οι λειχήνες, τα βρύα,τα φύκια ,τα μανιτάρια κ.α ,διαφέρουν όμως από αυτά γιατί τα πτεριδόφυτα έχουν φύλλα, ρίζα, κορμό και αγγεία.

Ceterach officinarum
  Χάρη στην ύπαρξη αγγείων τα πτεριδόφυτα μπορούν και αναπτύσσουν μεγάλες διαστάσεις και στις τροπικές χώρες γίνονται δέντρα. Πολλά από τα δεντροειδή πτεριδόφυτα έχουν εκλείψει σήμερα και άλλα έχουν προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες. Φανταστείτε ότι οι κοινές φτέρες που σήμερα συναντάμε στα ορεινά δάση σε πολύ παλαιότερες εποχές έφταναν σε ύψος μέχρι και 30 μέτρα. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και από τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. Οι κορμοί αυτών των δέντρων καταπλακώθηκαν και συνετέλεσαν στην δημιουργία των κοιτασμάτων του λιθάνθρακα.
  Σήμερα τα είδη των πτεριδόφυτων ξεπερνούν τις 10000 και είναι όλα επίγεια με ιδιαίτερη προτίμηση σε υγρούς τόπους. Πολλά από τα είδη αυτά καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς σε γλάστρες και στολίζουν εσωτερικούς χώρους σπιτιών, αυλές και μπαλκόνια.
  Ο φυσικός πλούτος της Σάμου περιλαμβάνει αρκετά είδη της οικογένειας αυτής σε αυτοφυή κατάσταση. Τα συναντάμε κυρίως σε ρεματιές, σε παλιούς τοίχους (πεζούλες) και στα ορεινά σκιερά δάση του Καρβούνη και του Κέρκη.

Selaginella denticulata


Asplenium onopteris


Pteridium aquillinum

Adianthum capillus veneris


Equisetum telmateia

Cheilanthes pteridioides

Δεν υπάρχουν σχόλια: