ΟΙ ΟΦΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Ολες οι οφρείς είναι ανοιξιάτικα φυτά και προτιμούν εδάφη ασβεστολιθικά και ηλιόλουστες τοποθεσίες. Χαρακτηριστικοί βιότοποι τους εδώ στη Σάμο είναι τα ακαλλιέργητα χωράφια ,οι παλιοί ελαιώνες και γενικότερα περιοχές με φρυγανώδη βλάστηση δηλαδή εκεί που συναντάμε κυρίως κουνούκλες, τσικουδιές και θυμάρι.Υπάρχουν επίσης και στα όρια των δασών καθώς και στις άκρες των δρόμων.Ειναι φυτά των χαμηλών υψομέτρων 100-500 μέτρα και η περίοδος άνθησης τους διαρκεί από τα τέλη του Γενάρη έως τα τέλη περίπου Μαιου. Σχετικά με την περίοδο άνθιση τους να τονιστεί ότι το πόσο πρώιμη ή όψιμη είναι η άνοιξη παίζει μεγάλο ρόλο και στην ποιότητα άλλα και στην ποσότητα των φυτών-πληθυσμών.
Τους καλύτερους και πιο πλούσιους βιότοπους καθώς και τα περισσότερα είδη συναντάμε κυρίως στην περιοχή των Μυτιληνιών, Βαθέως-Παλαιοκάστρου και του Μαραθοκάμπου με μεσημβρινό και νότιο προσανατολισμό. Είναι οι περιοχές που έχουν ταλαιπωρηθεί εδώ και χρόνια από πυρκαγιές και αυτό έχει ευνοήσει την διάδοση των ειδών. Τα πολύ βόρεια μέρη του νησιού δεν θεωρούνται από τους καλύτερους βιότοπους.
Παρόλο που έχω αναφερθεί σε αρκετά είδη στο blog σε αυτήν την ανάρτηση θα βρείτε τον συνολικό αριθμό με τις φωτογραφίες των ειδών.Ενας πολύ καλός μπούσουλας για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί παραπέρα.Εξ΄αλλου μου το ζητήσατε.
Και να μην ξεχνάμε.
Όλες οι οφρείς είναι προστατευόμενα είδη εφόσον έχουν χαρακτηριστεί σαν φυτά που προάγουν την παγκόσμια φυσική κληρονομιά του πλανήτη μας.

ophrys bombyliflora

ophrys dodecanensis

ophrys cornuta

ophrys umbilicata

ophrys tenthredinifera

ophrys speculum

ophrys sitiaca

ophrys reinholdii

ophrys phryganae

ophrys parosica

ophrys omegaifera

ophrys mammosa

ophrys ferrum equinum

ophrys cinereophilla

ophrys blitopertha

ophrys fuciflora

ophrys heldreichii

ophrys herae

ophrys iricolor

ophrys oestrifera

ophrys persephone

ophrys regis ferdinandi