Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009








Η barlia robertiana είναι ένα ορχιδέας από τα πολλά γένη, της μεγάλης οικογένειας των ορχιδεοειδών, που διαθέτει η Σάμος. Είναι γεροδεμένο φυτό γιαυτό και έχει βαφτιστεί έτσι- robust στα λατινικά σημαίνει στερεός ,εύρωστος ,ρωμαλέος- με μεγάλα φύλλα στη βάση του και πολύ πυκνό στάχυ. Έχει αρωματικά άνθη και πρωτοεμφανίζεται στο νησί από τα μέσα του Φλεβάρη περίπου. Ξεχωρίζει με την κορμοστασιά της στα ακαλλιέργητα χωράφια των χαμηλών υψομέτρων και στις άκρες κυρίως των παλιών ελαιώνων. Είναι είδος μεσογειακό.



Και μια μικρή ιστορία.

Τα φυτά στην κάτω φωτογραφία αποτελούν πλέον μια γλυκιά ανάμνηση. Υπήρχε ένας πολύ ζωντανός βιότοπος στις βόλτες της Βλαμαρής, κοντά στη πόλη, με τα συγκεκριμένα φυτά, που κάθε χρόνο γινόταν πιο πλούσιος και ο πληθυσμός τους αυξανόταν εντυπωσιακά. Φύτρωνε μόνο το είδος αυτό της ορχιδέας -όχι άλλο. Κάθε Φλεβάρη ήταν συνεπείς οι barlies στο ραντεβού τους με τους πρώτους γλυκούς ανοιξιάτικους καιρούς. Επειδή στο συγκεκριμένο κομμάτι έβγαινε καλό και πλούσιο χορτάρι ένας τσομπάνης κατέβαζε τα κατσίκια του να βοσκήσουν άλλα όταν γινόταν αυτό τα φυτά ήταν σχεδόν στην φάση της απάνθισης τους και δεν κινδύνευε ο πληθυσμός Η διάνοιξη του νέου περιφερειακού δρόμου κατέστρεψε το μοναδικό αυτό κομμάτι άγριας χλωρίδας. Κάπως έτσι χάνονται σιγά σιγά οι μικρές οάσεις με τους εξαιρετικούς και μοναδικούς βιότοπους που διαθέτει το νησί αλλά και η χώρα μας.

2 σχόλια:

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Σύμπτωση !!
Μόλις σήμερα φωτογράφισα το συγκεκριμένο φυτό στους Μυτιληνιούς, το κοιτούσα, μου έμοιαζε με είδος ορχιδέας , αλλά δεν ήμουν σίγουρη!!
Μπαίνω στην σελιδούλα σου και τι να δω, αφιέρωμα σε αυτό το ροζ λουλουδάκι barlia robertiana !!
Σ ευχαριστώ γι αυτά που μου μαθαίνεις !!

Ανώνυμος είπε...

Οχι και λουλουδάκι η barlia, λουλουδάρα ειναι χα-χα και μάλιστα διακριτικά αρωματική.
Αθηνά εκείνο το χωραφάκι -θυμάσαι?
κάτω απο το σπίτι σου πιστεύω να υπάρχει ακόμα.Ειναι ενας πραγματικός βοτανικός παράδεισος για το γένος οφρεις.Φέτος θα το μελετήσω ιδιαίτερα καθώς και την ευρύτερη περιοχή των Μυτηλινιών που ειναι απο τις αγαπημένες μου και τις πιο ενδιαφέρουσες για ψάξιμο.