Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009







Η σκληρή πραγματικότητα του περιβάλλοντος του Κέρκη κυρίως από τα 1000 μέτρα και πάνω έχει αναγκάσει τη βλάστηση να αναπτύσσεται με ξεχωριστό τρόπο προσδίδοντας στο τοπίο μια άγρια ομορφιά.
Η αλληλεπίδραση του ανέμου με τον πάγο και την ζέστη είναι αυτή που καθορίζει τους οικότοπους. Το κάλυμμα του εδάφους είναι πολύ λεπτό και φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Το έδαφος επίσης είναι ασταθές και διαβρώνεται εύκολα και γρήγορα. Για τους λόγους αυτούς κυρίως, τα φυτά έχουν αναπτύξει διάφορες στρατηγικές επιβίωσης.
Η centaurea xylobasis για παράδειγμα είναι ένας μικρός αγκαθωτός θάμνος με ευρεία εξάπλωση σε αυτό το υψόμετρο. Διαθέτει πλούσιο και πολύ γερό ριζικό σύστημα για να μπορεί να εξάγει με μεγαλύτερη ευκολία τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά που το έδαφος περιέχει. Οι δυνατές του ρίζες το έχουν επίσης γερά πιασμένο στο έδαφος και μπορεί και αντέχει την μεγάλη πίεση που δέχεται από τους δυνατούς αέρηδες χειμώνα -καλοκαίρι.Τα σκληρά αγκάθια και τα πολύ μικρά φυλλαράκια που διαθέτει του προσθέτουν επιπλέον προστασία από τα ζώα που δεν το τρώνε και δεν επιτρέπουν επίσης την απώλεια του νερού.Οσον αφορά την αναπαραγωγή του, αυτή την έχουν αναλάβει τα κίτρινα λουλουδάκια που σχηματίζουν εντυπωσιακά μπουκέτα εκεί προς τα τέλη Ιουνίου και προσελκύουν τα έντομα του βουνού.
Η centaurea xylobasis είναι ενδημικό είδος της Σάμου απαντάται μόνο στον Κέρκη από τα 1200 και πάνω και είναι είδος απολύτως προστατευόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: