Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009







Το arisarum vulgare ή λυχναράκι είναι ένα πολύ διαδεδομένο φυτό στη Σάμο αυτή την εποχή. Ανήκει στην οικογένεια των Araceae και θεωρείται κοινότατο Μεσογειακό είδος.

Ο χαρακτηρισμός κοινότατο έχει να κάνει με την μεγάλη συχνότητα που το συναντάμε παρά με τον τρόπο που αναπτύσσεται και ζει το φυτό. Η πολύ λαϊκή ονομασία <<λυχναράκι>> που του έχει δώσει ο λαός μας μάλλον το υποβαθμίζει, εφόσον πρόκειται για ένα φυτό με εξαιρετικά λεπτή και περίπλοκη κατασκευή και ιδιαίτερη νοημοσύνη, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες.

Το μπαστουνάκι που εξέχει προκλητικά στο άνοιγμα του ριγωτού χωνιού είναι αυτό που προσελκύει οσφρητικά ή οπτικά τα πολύ μικρά έντομα ή και μυρμήγκια για να μπουν μέσα στο χωνί. Και για να φτάσει σε αυτό το μπαστουνάκι το έντομο διασχίζει ένα πιτσιλωτό βλαστό που έχει αναπτύξει το φυτό για να καλοδέχεται και να διευκολύνει τους επισκέπτες του. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό αναπαράγεται και τρέφεται. Τα ίδια ισχύουν με όλα τα είδη της οικογένειας αυτής. Για παράδειγμα τα είδη dracunculus και arum <<κοινότατα>> και αυτά, λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Αλλά για αυτά τα φυτά θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Τέλος κάτι που αξίζει ακόμα την προσοχή μας είναι το μέγεθος των φύλλων.

Το φυτό εμφανίζεται τις βροχερές μέρες του χρόνου.Είναι αυτές οι μέρες που εδώ στη Σάμο αποκαλούμε σαραντάμερο. Επειδή το φυτό εκείνο το διάστημα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού αντίστοιχα και η επιφάνεια των φύλλων του είναι μεγάλη για να πραγματοποιείται έτσι με ευχέρεια η βασική λειτουργία της διαπνοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: