Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010


SYMPHYTUM ANATOLICUM-Σύμφυτο το ανατολικό

Λεβάντες είναι ο ανατολικός άνεμος.
Λεβάντε είναι ο χώρος της Ανατολής ο τόπος που για αιώνες υπήρξε πόλος έλξης ποιητών,διανοουμένων,αρχαιολόγων,ιστορικών,περιηγητών,αρχιτεκτόνων,βοτανολόγων και κάθε ανήσυχου πνεύματος.

Ένας τόπος  με γλυκύτητα και γαλήνη. Είναι η πατρίδα των Μουσών που η φύση καθόλου δεν συμβουλεύει παρεκκλίσεις. Αντίθετα ,η ροπή της είναι να ξαναφέρνει το πνεύμα στον έρωτα των ομοιόμορφων και αρμονικών πραγμάτων Francois Rene de Chateaubriand

Ο Pierre Edmond Boissier γεννήθηκε στην Γενέυη τον Μάιο του 1810. Έμεινε στην ιστορία σαν ένας από τους πιο ονομαστούς βοτανολόγους του 19ου  αιώνα.
Σε αυτόν η επιστήμη της βοτανικής οφείλει πολλά.Μαγνητίστηκε  από τις χάρες της Ανατολής και στα ταξίδια του κατέγραψε πολλά είδη φυτών τα οποία κοσμούν σήμερα διάφορες βοτανικές συλλογές της Ευρώπης. Ένα από αυτά τα φυτά είναι  το symphytum anatolicum ή αλλιώς σύμφυτο το ανατολικό ένα φυτό της δυτικής Ανατολίας και της Αν.Μεσογείου που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εξαπλώνεται μόνο
στα νησιά του Αν.Αιγαίου (Σάμο.Ικαρία,Κω και Λέσβο).Το σύμφυτο το ανατολικό ανήκει στην οικογένεια των boraginaceae-μποραγκινίδων και αρέσκεται να ζει και να αναπτύσσεται σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, κάτω από τον ίσκιο των πεύκων και των πλατύφυλλων δέντρων και σε μέσο υψόμετρο περίπου 500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.Τέτοιοι βιότοποι υπάρχουν ακόμα στην Σάμο κυρίως στην περιοχή των Μανωλατών,της Αμπέλου και του Πλατάνου. Είναι κάποια κομάτια Σαμιώτικης φύσης με εικόνες  αντίστοιχες με αυτές που γοήτευσαν τους  κατά καιρούς περιηγητές των τόπων της Ανατολής ,του Λεβάντε. 
Σήμερα το είδος αυτό προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (προεδρικό διάταγμα 67/1981) και ανήκει στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη της IUNC (1988,1993)Δεν υπάρχουν σχόλια: