Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

κάτω πλευρά του χείλους o.iricolor
ophrys iricolor
ophrys cinereophilla
ophrys umbilicata

Σχεδόν όλες οι οφρείς της Σάμου είναι είδη Μεσογειακά και ανατολικομεσογειακά.
Η o.iricolor έχει ευρεία εξάπλωση και ξεχωρίζει εύκολα από το κοκκινωπό χρώμα που έχει η κάτω πλευρά του χείλους της, μήκους μέχρι και 2 εκατοστά. Eίναι γεροδεμένο φυτό, αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και το ύψος της φτάνει μέχρι και τους 30 πόντους.
Η o .umbilicata είναι μια μικροσκοπική άγρια ορχιδέα με πολύ όμορφα σχήματα(θυρεός) στο χείλος της .Ξεχωρίζει εύκολα από το ραχιαίο σέπαλο που σχεδόν καλύπτει το γυμνοστήμιο της. Παρόλο που είναι πολύ διαδεδομένη στο νησί η αναζήτηση της απαιτεί κόπο γιατί δύσκολα εντοπίζεται λόγω του μικρού μεγέθους της.
Η o .cinereophilla είναι δυσεύρετο και σπάνιο είδος και νέο για την Σάμο. Αναπτύσσει πολύ αραιούς πληθυσμούς με λιγοστά φυτά. Την έχω συναντήσει στην περιοχή των Μυτηληνιών και εδώ αξίζει να τονιστεί ότι η ευρύτερη περιοχή των Μυτηληνιών είναι ένας πραγματικός επίγειος βοτανικός παράδεισος ,ίσως αυτό το χάρισμα να οφείλεται στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεωλογική σύσταση των εδαφών τα οποία έχουν μακραίωνη προέλευση. Εκείνο που κάνει το συγκεκριμένο είδος να ξεχωρίζει είναι τα πολύ μικρά άνθη του, το χείλος δεν ξεπερνάει τον μισό πόντο σε μήκος, καθώς και το κίτρινο χρώμα που το περιβάλλει.Εχει πρασινωπά σέπαλα. Είναι αρκετά ψηλό φυτό και φτάνει μέχρι τους 20 πόντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: