Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

























Τα ψυχανθή είναι δικοτυλήδονα φυτά και ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των λεγκουμινώδη ή ελλοβόκαρπων.

Η ονομασία τους οφείλεται στην κατασκευή του άνθους τους που μοιάζει σαν πεταλούδα. Στην αρχαία Ελλάδα πεταλούδες ονόμαζαν τις ψυχές.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν περίπου 400 γένη και χιλιάδες είδη και είναι φυτά των εύκρατων και θερμών περιοχών.Είναι ετήσια ή πολυετή ,ποώδη ή ξυλώδη,δέντρα ή θάμνοι,αναρριχητικά ή όχι.

Πολλά από αυτά έχουν και μεγάλη εμπορική αξία. Το φασόλι ,το τριφύλλι ,ο βίκος,το μπιζέλι,το γκαζόν,οι ακακίες και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Τα ψυχανθή έχουν επίσης και οικολογική αξία εφόσον βελτιώνουν την φυσική σύσταση του εδάφους και το εμπλουτίζουν με άζωτο. Αυτό γίνεται με την χλωρή λίπανση. Οι βιοκαλλιεργητές το γνωρίζουν καλύτερα. Η έκταση της καλλιέργειας των ψυχανθών σε ένα τόπο είναι δείκτης ανάπτυξης της γεωργία ς του.

Στη Σάμο η οικογένεια αυτή των φυτών έχει τα περισσότερα είδη και ειναι η πολυπληθέστερη. Υπάρχουν σε αυτοφυή μορφή περίπου 140 είδη, δηλαδή γύρω στο 1/10 του συνόλου των ειδών της χλωρίδας του νησιού και η καταγραφή τους απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Εχει όμως φοβερό ενδιαφέρον γιατί είναι γεμάτη χρώματα και σχήματα.











Δεν υπάρχουν σχόλια: