Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009







Ο mandragora autumnalis είναι ο γνωστός μανδραγόρας. Τόσα πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την αφεντιά του -ακόμα και τραγούδι τον κάνανε. Η εποχή που ζούμε έχει την τάση να απομυθοποιεί και να φανερώνει αρχέγονα και παλιά μυστικά με ένα τρόπο πολλές φορές λαίμαργο και αλαζονικό .Το αν αυτό είναι καλό ή όχι θα το κρίνουν οι επόμενες γενιές.
Το φυτό αυτό που στα μέρη της Αν. Μεσογείου έχει εγκλιματιστεί με τον καλύτερο τρόπο, κρατάει κρυμμένα τα μυστικά και τις μαγικές του ιδιότητες σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και στην λογική εποχή μας αποτελεί ένα γοητευτικό μυστήριο.
Στη Σάμο ανθίζει είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη και είναι κοινότατος. ειδικά στις ανατολικές περιοχές του νησιού.
Ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τις μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού και ειδικά της ανθρωπόμορφης όπως την ονόμαζε, ρίζας του,ενώ γνωστός ήταν ο μανδραγόρας και σαν Κιρκαία εφόσον για τους αρχαίους προγόνους μας ήταν το κύριο συστατικό των ερωτικών φίλτρων που έφτιαχνε η Κίρκη-ξέρετε, αυτή με τον Οδυσσέα.
Στο μεσαίωνα λατρεύτηκε από τις μάγισσες περισσότερο από ποτέ και το ξερίζωμα του ήταν μια δύσκολη και επικίνδυνη τέχνη που λίγοι γνώριζαν.
Το φυτό και κυρίως η ρίζα και οι καρποί περιέχει μεγάλες δόσεις σκοπολαμίνης,ατροπίνης και υοσκυμίνης ουσίες αλκαλοειδής οι οποίες έχουν ψυχεδελικές και υπνωτικές ιδιότητες. Έτσι εξηγείται η φήμη του σαν ένα <<ιδιαίτερο φυτό>>.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ela twra...??? zw tosa xronia sthn samo k eilikrina twra to ematha ayto.....