Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Vanessa cardui.
 
Είναι η μοναδική πεταλούδα με το μεγαλύτερο εύρος εξάπλωσης εφόσον μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν καταλήξει ότι το είδος αυτό ταξιδεύει 12000 χλμ από την τροπική Αφρική μέχρι την Ευρώπη διασχίζοντας την Σαχάρα δύο φορές.
 

 Η Σάμος αποτελεί έναν  από τους σταθμούς της μεταναστευτικής πορείας του είδους εφόσον από  τα τέλη  Μαΐου και με κορύφωση τον Ιούνιο και τα μέσα Ιουλίου  εμφανίζεται σταδιακά σε μεγάλους πληθυσμούς στις κορυφές του Κέρκη και του Καρβούνη πιθανότατα συνεχίζοντας  για  πιο βόρειες περιοχές. Τους φθινοπωρινούς μήνες οι πληθυσμοί λιγοστεύουν. Το status  του είδους αυτού στην Σάμο χρήζει  διερεύνησης. Είναι  ολιγοήμερος επισκέπτης η μόνιμος φιλοξενούμενος του καλοκαιριού, που δημιουργεί εδώ την καινούργια γενιά που το φθινόπωρο θα ξανακατέβει στα νότια;
 
Η επιστήμη μέχρι πρόσφατα δυσκολευόταν να μελετήσει την κίνηση των εντόμων με τρόπους σαν αυτούς που χρησιμοποιεί στα μεταναστευτικά πουλιά δλδ παρατήρηση, δακτυλίωση και ραδιοπαρακολούθηση και ήταν λογικό εφόσον εδώ έχουμε να κάνουμε με μικροσκοπικά έντομα  τα οποία πετούν κατά εκατομμύρια.
Την λύση την έδωσαν τα φυτά ξενιστές που χρησιμοποιούν οι κάμπιες και το νερό.
Στον  πολύ ενδιαφέροντα κύκλο ζωής των πεταλούδων υπάρχει και η μορφή της κάμπιας.
Οι κάμπιες μεταμορφώνονται σε  χρυσαλίδες και οι χρυσαλίδες γίνονται πεταλούδες.
Οι κάμπιες τρώνε φυτά και τα φυτά χρειάζονται νερό.
Το νερό περιέχει υδρογόνο και  ισότοπα  υδρογόνου σε αναλογίες  που εξαρτώνται από την  γεωγραφική θέση.
Κατά την απορρόφηση του νερού, η αναλογίες  αυτές  διατηρούνται  στα φυτά, αργότερα παραμένουν  στις κάμπιες που τρέφονται με αυτά τα φυτά και τελικά στις  ενήλικες πεταλούδες. Με αυτό τον τρόπο προσδιορίζεται ο τόπος στον οποίο  αναπτύχθηκαν οι  κάμπιες  και μπορεί έτσι να καταγραφεί το μακρύ ταξίδι της Vanessa cardui.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: