Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Viola helrdeichiana  (Συμπληρωματικό)

Ένας από τους βασικούς στόχους του ιστολογίου είναι και η καταγραφή των διαφόρων οικογενειών,ειδών και υποειδών της χλωρίδας της Σάμου. Η προσπάθεια αυτή πολλές φορές απαιτεί μεθοδική αναζήτηση και στο πεδίο και στην διαθέσιμη βιβλιογραφία. Για την Σάμο η πιο επαρκής καταγραφή αποκλειστικά για την χλωρίδα του νησιού έχει γίνει το 1986 από έναν ντόπιο επιστήμονα τον Δημήτρη Χριστοδουλάκη καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Από τότε αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει.Οι κατά καιρούς ερευνητές έχουν προσθέσει και άλλα είδη. Επίσης  έχει γίνει και επαναπροσδιορισμός  κάποιων άλλων ειδών.
Στην περίπτωση του επαναπροσδιορισμού είναι και η αναφορά της viola heldreichiana.
Για την βιόλα αυτή είχε πρωτογίνει ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο στις 16-9-2010 και οι γραμμές που ακολουθούν είναι επιπλέον συμπληρωματικές πληροφορίες.
Ο Χριστοδουλάκης στην καταγραφή του το 1986 αναφέρει για την κορυφή του Καρβούνη την viola hymettia. Ένα είδος βιόλας που πήρε το όνομά της από τον Υμηττό της Αττικής εφόσον εκεί πρώτο καταγράφηκε.Η βιόλα αυτή είναι φυτό των βουνών της Αττικής κυρίως αλλά και κάποιων βουνών της Πελοποννήσου . Η αναφορά λοιπόν αυτή του Χριστοδουλάκη βασίστηκε στην Flora Aegea του 1934 ένα μνημειώδες έργο του Αυστριακού βοτανολόγου Karl.H.Rechinger όπου την αναφέρει στις λίστες του σαν βιόλα του Υμηττού.Την συνέλεξε στην κορυφή του Καρβουνη στις 19 Απριλίου του 1934.
Από τότε πέρασαν περίπου 60 χρόνια μέχρι να επαναπροσδιοριστεί το είδος αυτό της Σάμου σαν βιόλα του Χέλδραιχ χάρις στον Σουηδό Sven Snogerup που την κατέγραψε στις 8 Μαΐου του 1992. Η πιό πρόσφατη αναφορά για το είδος αυτό της κορυφής του Καρβούνη  έγινε φέτος στις 30-3-2010. Παρά τις  αναζητήσεις για την viola hymettia όλα αυτά τα χρόνια στον Καρβούνη το είδος αυτό δεν έχει βρεθεί και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πιθανότατα δεν συναντάται στην Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: