Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ο καταρράκτης στους  Μοσχογιάννηδες. Ενα μνημείο φυσικής ιστορίας για την Σάμο

Το ρέμα των Μοσχογιάννηδων συγκεντρώνει τα νερά του κεντρικού Καρβούνη. 
Η διάβρωση του νερού μέσα στον χρόνο διαμελίζει τα λιγότερο σκληρά τμήματα των πετρωμάτων απομονώνοντας και λειαίνοντας τους πιό ανθεκτιοκούς πυρήνες των βράχων.Το νερό πέφτει στο κενό απο ύψος περίπου οκτώ μέτρων και σχηματίζει με θόρυβο έναν θαυμάσιο καταρράκτη που ομοιός του δεν υπάρχει σε όλο το νησί.
Η ροή του νερού είναι συνεχής όλο τον χρόνο και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει εικόνες άγριας ομορφιάς.
Στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος κυριαρχεί το δάσος της μαύρης πεύκης.Υπάρχουν πολλά ατομα που το ύψος τους υπερβαίνει τα 20 μέτρα. 

Μέσα στο ρέμα θα συναντήσουμε πολλές μικρές λιμνούλες.
Οι Μοσχογιάννηδες ειναι μια περιοχή πνιγμένη στο πράσινο.Το σπάνιο φυσικό κάλλος της  συνδυάζεται  με γεγονότα και δραστηριότητες που άφησαν το στίγμα τους στην σύγχρονη ιστορία του νησιού. Σήμερα βέβαια όλες αυτές τις παλιές μνήμες τις καλύπτει το πυκνό δάσος.

Το εκλησσάκι του Αη Γιάννη αποτελεί την  αφετηρία για κάποιον που θέλει να περιηγηθεί και να εξερευνήσει την ευρύτερη περιοχή. Απο εδώ ο καταρράκτης απέχει περίπου 45 λεπτά.

Το φθινόπωρο τα χρώματα κατακλύζουν τον χώρο.

Τα νερά των Μοσχογιάννηδων στο μέλλον θα συγκεντρώνονται στο φράγμα του Καρβούνη που αναφέρεται εδώ και χρόνια οτι θα κατασκευαστεί στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: