Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

OPHRYS SICULA-Οφρύς η σικελική

Η οφρύς η σικελική είναι ένα απο τα δύο είδη της ομάδας Ophrys lutea-οφρύς η κίτρινη που φιλοξενεί η Σάμος.Το άλλο είδος ειναι η Ophrys phryganae-οφρύς των φρυγάνων.Η οφρύς η σικελική είναι είδος της Αν Μεσογείου πολύ κοινό σε όλη σχεδόν την Ελλάδα εκτός της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην  Σάμο σχηματίζει μεγάλους πληθυσμούς από τώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου.Σε λίγο καιρό στις αρχές Μαρτίου θα συνυπάρχει με την οφρύς των φρυγάνων που ξεκινάει τότε την εμφανισή της.
Δύο ειναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν και διαφέρει απο την  την οφρύς των φρυγάνων. Ειναι μικρότερη σε μέγεθος και το χείλος της είναι σχεδον οριζόντιο, χωρίς κάμψη, ενώ το χείλος της οφρύς των φρυγάνων έχει έντονη κάμψη στην βάση του.

Διαθέτει μικρή  στιγματική κοιλότητα στη βάση του χείλους που σχηματίζει V και το γυμνοστήμιο της είναι αμβλύ.


Εχει ελαφρώς τριχωτό χείλος που καλύπτεται στο κέντρο του απο καφέ χρώμα .Ο χρωματισμός του χείλους φτάνει μέχρι την άκρη του και καταλήγει σε ανάποδο V που περικλείεται από εξωτερικό κίτρινο περιθώριο.

Οι πλευρικοί λοβοί του χείλους είναι διαχωρισμένοι και ελαφρώς γυρισμένοι πρός τα πάνω.

Η Ophrys lutea -οφρύς η κίτρινη είναι είδος κυρίως της Δυτικής Μεσογείου. Στην χώρα μας θεωρείται σπάνια και συναντάται μόνο στα Ιόνια και ίσως στην Ηπειρο. Στην Αν. Μεσόγειο αντικαθίσταται από τα δύο προαναφερθέντα είδη που είναι και μικρότερα σε μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: