Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΚΕΡΚΗΣ -ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Οι ψηλές κορυφές κορυφές του Κέρκη από τα 1000 μέτρα και πάνω αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια, προτού η Σάμος ανακαλύψει τον τουρισμό, ένα τόπο μοναδικού χλωριδικού ενδιαφέροντος για τους απανταχού βοτανολόγους του πλανήτη. Αναφέρονται καταγραφές φυτών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Πράγματι σε αυτήν την περιοχή η οποία έχει ενταχθεί όχι τυχαία στο δίκτυο Natura 2000 παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολλών σπάνιων φυτών του Αιγαίου καθώς και του ευρύτερου Ελληνικού χώρου. Στις κορυφές του Κέρκη επίσης υπάρχουν και τοπικά ενδημικά τα οποία προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις.
Δυστυχώς παρόλη την μοναδικότητα που διακρίνει το βουνό και ειδικά τις ψηλές κορυφές του η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της μεγάλης βοτανικής του αξίας (μετά τα βουνά της Κρήτης θεωρείται ο δεύτερος νησιωτικός παράδεισος) με αποτέλεσμα σήμερα πολλά είδη να χαρακτηρίζονται σαν απειλούμενα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κυρίως (ανεξέλεγκτη βόσκηση,προγράμματα για διανοίξεις δρόμων καθώς επίσης και ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα από κάθε λογής λάτρεις του βουνού).
Το φυσικό περιβάλλον κατόρθωσε στον Κέρκη και έφτασε μέχρι τις μέρες μας σχεδόν αλώβητο. Είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να το προστατέψει χαρακτηρίζοντας το σαν καταφύγιο της φύσης και να το παραδώσει στα παιδιά της όπως σχεδόν το βρήκε.

Erodium sibthorpianum ssp vetteri
Τοπικό ενδημικό υπάρχει μόνο στον Κέρκη 1000-1400 μ

Corydalis integra
Σπάνιο ειδος του Αιγαίου .Υπάρχει μόνο στα μεγάλα νησιά καθώς και σε λίγες τοποθεσίες της Δ.Τουρκίας. Το συναντάμε και στον Καρβούνη αλλά εκεί οι πλυθυσμοί του είναι σε φθίνουσα κατάσταση.

Centaurea xylobasis
Πολύ σπάνιο τοπικό ενδημικό του Κέρκη που θεωρείται απειλούμενο. Δεν υπάρχει συγγενικό του ειδος πουθενά αλλού.

Acantholimon echinusΕίδος του Αιγαίου.Συναντάται και στον Καρβούνη όπου εκεί απειλείται με εξαφάνιση λόγω της συλλογής του για καλλοπιστικούς σκοπούς. Αν δεν παρθούν μέτρα σε λίγα χρόνια θα χαθεί απο το βουνό αυτό.

2 σχόλια:

Paulo Tennis είπε...

Hi, I Like very much your blog. Keep doing. Graet pictures.
If you want, you can visit my blog.

Happy new year!! :)

Ανώνυμος είπε...

excellent points and the details are more specific than elsewhere, thanks.

- Murk