Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

ΟΙ ΟΦΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Ολες οι οφρείς είναι ανοιξιάτικα φυτά και προτιμούν εδάφη ασβεστολιθικά και ηλιόλουστες τοποθεσίες. Χαρακτηριστικοί βιότοποι τους εδώ στη Σάμο είναι τα ακαλλιέργητα χωράφια ,οι παλιοί ελαιώνες και γενικότερα περιοχές με φρυγανώδη βλάστηση δηλαδή εκεί που συναντάμε κυρίως κουνούκλες, τσικουδιές και θυμάρι.Υπάρχουν επίσης και στα όρια των δασών καθώς και στις άκρες των δρόμων.Ειναι φυτά των χαμηλών υψομέτρων 100-500 μέτρα και η περίοδος άνθησης τους διαρκεί από τα τέλη του Γενάρη έως τα τέλη περίπου Μαιου. Σχετικά με την περίοδο άνθιση τους να τονιστεί ότι το πόσο πρώιμη ή όψιμη είναι η άνοιξη παίζει μεγάλο ρόλο και στην ποιότητα άλλα και στην ποσότητα των φυτών-πληθυσμών.
Τους καλύτερους και πιο πλούσιους βιότοπους καθώς και τα περισσότερα είδη συναντάμε κυρίως στην περιοχή των Μυτιληνιών, Βαθέως-Παλαιοκάστρου και του Μαραθοκάμπου με μεσημβρινό και νότιο προσανατολισμό. Είναι οι περιοχές που έχουν ταλαιπωρηθεί εδώ και χρόνια από πυρκαγιές και αυτό έχει ευνοήσει την διάδοση των ειδών. Τα πολύ βόρεια μέρη του νησιού δεν θεωρούνται από τους καλύτερους βιότοπους.
Παρόλο που έχω αναφερθεί σε αρκετά είδη στο blog σε αυτήν την ανάρτηση θα βρείτε τον συνολικό αριθμό με τις φωτογραφίες των ειδών.Ενας πολύ καλός μπούσουλας για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί παραπέρα.Εξ΄αλλου μου το ζητήσατε.

Και να μην ξεχνάμε.
Όλες οι οφρείς είναι προστατευόμενα είδη εφόσον έχουν χαρακτηριστεί σαν φυτά που προάγουν την παγκόσμια φυσική κληρονομιά του πλανήτη μας.

ophrys bombyliflora
ophrys dodecanensis
ophrys cornuta
ophrys umbilicata
ophrys tenthredinifera
ophrys speculum
ophrys sitiaca
ophrys reinholdii
ophrys phryganae
ophrys parosica
ophrys omegaifera
ophrys mammosa
ophrys ferrum equinum
ophrys cinereophilla
ophrys blitopertha
ophrys fuciflora
ophrys heldreichii
ophrys herae
ophrys iricolor
ophrys oestrifera
ophrys persephone
ophrys regis ferdinandi

3 σχόλια:

αθηνα είπε...

Καλημέρα, χάρηκα την βόλτα μου στην σελίδα σου, γιατι καλό είναι να ξέρω πως ονομάζονται οι ophrys που βρίσκω κατά καιρούς !!
Λείπουν κάποια είδη από την παρουσιασή σου??
Θα μας δείξεις κι άλλα??

Καλό Σαββατοκύριακο , τα λέμε

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟ
ΕΓΩ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΣ ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΟΥΣ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ''ΠΟΥΡΙ'' ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΠΛΟΣ ΤΙΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΓΡΑΦΙΖΩ -ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΗ
ΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΤΑΡΑΣ

γιώργος είπε...

Ταρας,Eυχαρίστως να μου στείλεις.